¦wiête s³owa
2010-06-15 11:04 wtorek ~Agent
Prawda!! Wszystko to prawda od pocz±tku do koñca.
A ja mam wra¿enie, ¿e jak siê nieszczê¶cie dzieje w Polsce jakie¶, to byleby zbiorowo, bo wtedy mamy pewno¶æ, ¿e zawsze dostaniemy jak±¶ solidn± zapomogê. No wiêc po co mi ubezpieczenie?
Drug± jednak stron± medalu jest jako¶æ doradztwa ubezpieczeniowego przez agentów. Gdy przychodzi taki klient i mówi, ¿e chce ubezpieczyæ dom pod kredyt - czyli jak najtaniej - mury na wysoko¶æ zobowi±zania w banku, ma³o kto mu wyt³umaczy, czym ryzykuje. ¯e mury, to nie sta³e elementy wyposa¿enia, takie jak g³adzie, pow³oki malarskie, drzwi czy okna, ¿e jak straci ca³e rtv i agd, to przy takiej polisie NIKT mu pieniêdzy nie odda. ¯e mury przy po¿arze, zalaniu, czy powodzi ucierpi± najmniej.
Czy ka¿dy agent pyta o faktyczne potrzeby klienta - czy dom stoi blisko rzeki, czy przy domu rosn± drzewa, które mog± zwaliæ siê na dach? Czy t³umacz±, ¿e uderzenie pioruna to nie to samo co przepiêcie? Czy multiagencje lub brokerzy znaj± zakres polis, które sprzedaj± tak dok³adnie, ¿e od razu bêd± wiedzieæ, która firma bêdzie dla klienta najlepiej dopasowana (I TO NIE CENOWO!). Niestety nie... I dlatego ludzie maj± tak ma³e zaufanie do ubezpieczeñ i wszêdzie dopatruj± siê podstêpu i haczyków