Odpowied¼ do komentarza:
uwaga na OWU odradzam dopóki nie dostosuj± warunkow OWU do zmieniajacych sie warunkow np. operacji
Diabe³ tkwi w szczegó³ach! Czytajcie i pamiêtajcie co jest napisane w OWU, czyli Ogólnych Warunkach Ubezpieczenia. Mia³em operacjê przepukliny pêpkowej, któr± przeprowadzi³ ciesz±cy siê bardzo dobr± opini± chirurg.Fakt, ¿e mam dobrego fachowca, i nadzieja,¿e dobrze wykonana operacja pozwoli mi na szybki powrót do ciê¿kiej pracy na obczy¼nie sprawi³, ¿e "zapomnia³em pamiêtaæ" o warunkach ubezpiecenia zawartych w OWU. A tam jest napisane, ¿e: "operacja to zabieg chirurgiczny ....wykonany w trakcie pobytu w Ubezpieczonego szpitalu...." i dalej, ¿e pobyt w szpitalu "to trwaj±cy nieprzerwanie, co najmniej 1 dzieñ ca³odobowy pobyt Ubezpieczonego w szpitalu...liczony jako ró¿nica pomiêdzy dat± wypisu, a data przyjêcia do szpitala"!!!! I TU JEST PIES czyli Ubezpieczony POGRZEBANY !! Mój pobyt w szpitalu to: godzina 14 przyjêcie na oddzia³, godz. 15 rozpoczêta operacja o godz. 20 do domu!!!
Tak siê dzisiaj wykonuje du¿o operacji! Szpitale obecnie czêsto nie wykonuj± ju¿ "operacji jednego dnia", nale¿y je nazwaæ raczej "operacjami kilku godzin" Jak siê ³atwo domy¶liæ CARDIF odmówi³ mi wyp³aty ¶wiadczenia za przebyt± operacjê bo nie spêdzi³em w szpitalu 1 dnia, czyli ca³ej doby. I tutaj mam pytanie: I co dalej firmo CARDIF i inne firmy ubezpieczeniowe, które maja przecie¿ podobne warunki pod jakimi siê ubezpieczamy? A mo¿e wypada zmieniæ te warunki i dostosowaæ do zmieniaj±cego siê sposobu wykonywania operacji, a tym samym zmieniaj±cego siê wymaganego czasu pobytu pod opiek± szpitaln± po przebytej operacji. Dam przyk³ady z krêgu znajomych: operacja zaæmy, to obecnie 3, 4 godziny pobytu w szpitalu i do domu, a jutro do kontroli!!! Operacja naciêcia prostaty laserem, klika godzin i je¶li nie dzieje siê nic z³ego, go¶cia pod pachy i do domu, na drugi dzieñ do kontroli!! Przyk³adów mo¿na mno¿yæ. Reasumuj±c: je¶li siê ubezpieczycie, to wypisaæ czarnym flamastrem na teczce z umow± najwa¿niejsze haczyki tej umowy, bo po kilku latach bêdzie pamiêtali aby p³aciæ sk³adki ale jak? i od czego? i na jakich warunkach? ju¿ nie. w moim przypadku posz³o siê J...æ parê tysiêcy z³otych. A gdybym pamiêta³ to mo¿e by siê uda³o pole¿eæ jedn± dobê w szpitalu??